vrijdag 5 december 2008

Plaatsing cederhout



Deze en vorige week werd het cederhout tegen de voorgevel en de twee zijgevels geplaatst. Aanvankelijk was ik niet van plan om het hout te behandelen en het gewoon natuurlijk te laten vergrijzen. Behandeld hout moet je immers zowat elk jaar opnieuw behandelen om de kleur te behouden. Via een collega kwxam ik echter op het spoor van een Amerikaans product dat in de VS en Canada gebruikt wordt om de vele houten huizen te behandelen. Dit product is zeer duurzaam en vergt slechts om de 4 à 5 jaar een nieuwe behandelingsbeurt.

In totaal is de schrijnwerker toch zo'n 4 dagen zoet geweest om het hout te plaatsen en dit vaak in erbarmelijke weeromstandigheden. Hij zal intussen blij zijn dat hij er vanaf is en elders terug binnen kan werken ;-)



Het is nog een beetje wennen aan het nieuwe uitzicht. Het totaalplaatje zal pas volledig zijn als het huis is ingevoegd. Daarmee wacht ik nog even tot het voorjaar, want voegen in de winter is verre van optimaal.

zaterdag 29 november 2008

Vloeren, vloeren en nog eens vloeren



In de laatste drie weken van november had ik vakantie genomen om samen met papa de vloertegels te plaatsen. Het plaatsen van zo'n grote tegels (60x60) bleek een behoorlijke klus. De 500kg lijm die volgens Paesen zou moeten volstaan voor het hele gelijkvloers waren reeds na de eerste week op gebruikt. In totaal hebben we zo'n 1300kg lijm verbruikt voor de 190m². Dergelijke grote tegels dienen immers dubbel verlijmd te worden: eerst brengen we lijm op de ondergrond aan waarna ook de achterkant van de tegel wordt ingesmeerd alvorens de tegel te plaatsen. Zo kom je tot een lijmdikte van zowat 6mm onder de geplaatste tegel.



Op het einde van de vakantie was ons doel bereikt: het hele gelijkvloers was gevloerd en grotendeels ingewassen. Papa heeft de rest deze week nog even ingewassen.
Nu kunnen we beginnen aan het helse karwei om de cementsluier te verwijderen!



Ondanks het feit dat papa geen ervaring (behalve de avondcursus) had met het plaatsen van vloertegels, laat staan tegels van dergelijke afmeting, mag het resultaat gezien worden. Hij heeft een voortreffelijke job geleverd!

maandag 10 november 2008

Zekeringkastje


Begin november heeft David, de elektricien, de zekeringkast geplaatst en de diverse leidingen afgewerkt. In de zekeringkast zitten zowel de zekeringen als de hele aansturing van het domotica systeem. Via de domotica kan ik de diverse lichtknoppen en stopcontacten programmeren zodat ik steeds de functie van de schakelaars kan wijzigen.

donderdag 30 oktober 2008

Het gaat plots heel snel!

Op amper een week tijd is er ontzettend veel veranderd.
Vorige week woensdag t.e.m. vrijdag heeft men de uitvullingschape aangebracht. Zondag hebben we dan de vloerisolatie geplaatst en maandag en dinsdag heeft men de vloerverwarming geplaatst.
Vandaag is de chaper dan begonnen met de eindchape. De bovenverdieping is al helemaal gedaan evenals de wasplaats en sas. Morgen heeft de chaper normaal gedaan.
De garage hebben we vorige week al laten uitchapen. Na een weekje drogen kunnen we nu stilaan beginnen met die te vloeren. Eind volgende week kunnen we dan beginnen met het gelijkvloers te vloeren.

Volgende week kunnen dan eindelijk de trap en de deuren opgemeten worden. Daarna zal het 6-8 weken duren voor deze geplaatst worden. De gashaard en keuken worden in de week van 22 december geplaatst.

maandag 27 oktober 2008

Plaatsing vloerisolatie

Gisteren hebben we de vloerisolatie geplaatst. Dat bleek ietsjes meer werk te zijn dan we aanvankelijk dachten. Vermits men vandaag de vloerverwarming zou komen plaatsen moest alles absoluut af zijn.

Aangezien de chape slechts drie dagen eerder gestort was hebben we deze eerst afgedekt met PE-folie (foto 1). Het chemische proces in de chape is immers pas na 28 dagen uitgewerkt en de folie beschermt de isolatie van deze werkende bestanddelen.

Vervolgens hebben we de isolatieplaten geplaatst. Voor het gelijkvloers heb ik gekozen voor twee lagen van 3cm Eurofloor van Recticel die geschrankt geplaatst worden. Dit is zowat de beste isolatie die er momenteel op de markt te krijgen is (foto 2).

Op de bovenverdieping hebben we 2cm Floormate200 geplaatst. Isolatie is op de verdieping minder belangrijk omdat er zicht een verwarmde ruimte onder bevindt.
In totaal hebben we ruim 16 uren gewerkt: begonnen om 8u en, uitgezonderd een maaltijdpauze van een half uurtje om 19u 's avonds, aan een stuk door gewerkt tot 0u45. Enkel de kleine badkamer en een kinderkamer moest nog afgewerkt worden. Dat heeft papa vanochtend nog snel even gedaan. Men begon gelukkig met de plaatsing van de vloerverwarming op het gelijkvloers waardoor we beide kamers nog rustig konden afwerken. Bij deze overigens ook een dikke merci aan mijn schoonbroer die ons een handje is komen helpen. Zoals op de laatste foto te zien is, kwam zelfs mijn petekindje de handen uit de mouwen steken !;-)

dinsdag 14 oktober 2008

Gazon ingezaaid


Begin oktober hebben we van het zachte weer geprofiteerd om nog snel het gras in te zaaien van de tuin achter het huis. Op die manier blijft de tuin fatsoenlijk en heb ik, hopelijk, geen last van onkruid in tegenstelling tot wanneer ik het gras pas in het voorjaar ingezaaid zou hebben. Na twee weekjes begon het gras uit te komen (zie foto).

Bij het inzaaien van het laatste stukje sloeg het noodlot toe. Een van de handvaten waarmee we een balk bewogen om het terrein vlak te maken begaf het waardoor mijn ma ten val kwam en haar pols brak. Na 5 weken mocht het gips eraf. Nu, zo'n 8 weken na het voorval is de pols toch nog niet volledig hersteld. Een banaal ongeluk met behoorlijk wat gevolgen dus.

zondag 28 september 2008

Pleisterwerken

De pleisterwerken zijn in de voorlaatste week van september gestart. In totaal zullen deze werken bijna twee weken in beslag nemen.
De stukadoor heeft goed werk geleverd. Het huis is wel een beetje een puinhoop tijdens de werken maar alles wordt achteraf netjes opgeruimd en er zijn, op het eerste zicht, ook geen leidingen beschadigd door de stellingen.

Na de pleisterwerken begint de omvang van de diverse ruimtes duidelijk te worden. Het huis begint stilaan vorm te krijgen.

woensdag 17 september 2008

Plaatsing keerwanden

Om het aanzienlijke hoogteverschil met de rechterburen op te vangen plaatsen we over een afstand van 30 meter betonnen keerwanden. Met de plaatsing zijn we een drietal dagen zoet geweest.

Eerst wordt een stabiele en vlakke ondergrond aangelegd dmv stabilisatie 0/8 die we aangewacked hebben en vervolgens hebben geëgaliseerd (zie foto 1).

Vervolgens wordt de keerwand met de bulldozer op de juiste positie geplaatst.
De binnenkant wordt afgeschermd met pe-folie om te vermijden dat water via de naden naar buiten vloeit (zie foto 2).




Op de tweede dag was dit het voorlopige resultaat (zie foto 3).

vrijdag 18 juli 2008

Ramen geplaatst


Gisteren werden de ramen geplaatst. Rond half acht 's avonds was het team van 5 mensen klaar met het plaatsen van de ramen en deuren. Vandaag hebben we de ramen alvast een eerste keer gewassen en alles grondig nagekeken. Men zal nog een keertje moeten terugkomen voor wat laatste afwerkingen, maar dat zal voor na het bouwverlof zijn.

Het huis is nu eindelijk winddicht en de bouw kan nu echt beginnen te drogen. Het is nog dik anderhalve maand voor de stukadoor begint. Tegen dan zullen de laatste vochtplekken wel verdwenen zijn.

dinsdag 8 juli 2008

Garagepoort geïnstalleerd



Hoi allemaal,

Het was inmiddels weer een tijdje geleden dat er nog wat nieuws te vinden was op deze site. Ik ben momenteel op reis voor het werk en dus was er minder gelegenheid om de site nog wat bij te werken. Dat betekent echter allerminst dat de bouw heeft stil gelegen!

Zo'n twee weken geleden werd het plat dak geplaatst. De bouw kan nu echt beginnen te drogen. Foto's van het dak staan nog op de computer thuis, dus die hebben jullie nog te goed.

Op hetzelfde moment hebben we ook de regenput van 10000 liter geplaatst en heeft de grondwerker de achtertuin al op niveau gebracht. Het plaatsen van de regenput van 6,5 ton was niet zo simpel als de chauffeur van Paesen beweerde. Dat zou makkelijk met de bulldozer van de grondwerker kunnen (Paesen was voor een keer veel te vroeg waardoor de put nog niet uitgegraven was). Na 45 minuten zwoegen en sleutelen had de grondwerker de put eindelijk op de juiste plaats.

Binnen in het huis zijn alle elektrische leidingen uitgeslepen en werden ook reeds alle ventilatiebuizen aangebracht.

Vandaag werd dan de garagepoort geïnstalleerd. Pa stuurde me alvast de eerste foto's door zodat ik vanuit Amerika het resultaat kan bekijken. Het is immers altijd even bang afwachten of de gekozen kleur wel echt zo goed staat bij de gevelsteen...
Volgende week worden bovendien ook al de ramen geplaatst. Dit zou normaal pas na het bouwverlof gebeuren, maar vorige week werd ik in het holst van de nacht (ik zit in Amerika) door Belisol gebeld dat ze de ramen nog voor het bouwverlof zouden kunnen plaatsen. Dan begint het echt vorm te krijgen!

Na het bouwverlof zal het snel gaan: sanitair is direct na het bouwverlof voorzien en het plakwerk begint op 1 september. Als alles een beetje mee zit dan zit ik er tegen het einde van het jaar in!

Hierbij alvast al enkele foto's van het huis met de garagepoort. Zodra ik volgend weekend thuis ben zet ik er wat extra foto's op van de andere werken.

Tot binnenkort!

Erwin

dinsdag 24 juni 2008

Dak geplaatst


Deze week werd het dak geplaatst. Op amper een dag was de hele klus geklaard.
Eerst werd het dampscherm geplaatst, gevolgd door 2 lagen PUR isolatieplaten van 81mm die kruiselings geplaatst werden. Tenslotte werd dan de EPDM geplaatst. Voor de dakrand werden OSB-platen gebruikt en het geheel werd afgewerkt met een aluminium randprofiel in dezelfde kleur als de ramen: RAL9007.

vrijdag 30 mei 2008

Ventilatiebuizen geplaatst


Voordat het dak geplaatst kan worden dienen eerst de ventilatiebuizen en elektriciteitsleidingen bovenop de welfsels gelegd te worden.

Binnen twee weken komt de dakwerker het dak leggen. Hiernaast vinden jullie enkele foto's van de ventilatiebuizen op het dak en de ventielopeningen in de zithoek.

dinsdag 13 mei 2008

Metselwerk voltooid!





De afgelopen weken heb ik veelvuldig de vraag gekregen om de website nog eens bij te werken omdat velen onder jullie benieuwd zijn hoe de werken zijn opgeschoten.
De voorbije twee maanden ben ik vooral bezig geweest met het aanvragen en evalueren van offertes, vaklui vastleggen en nu en dan zelf de handen uit de mouwen steken op de bouw. Al die tijd heb ik echter wel regelmatig foto's genomen.
Ik zal ze vanavond dan ook met terugwerkende kracht op de site plaatsen zodat jullie de voortgang van de laatste twee maanden stapsgewijs kunnen bekijken.

Het metselwerk zit er zo goed als op. Vandaag zijn de welfsels voor de bovenverdieping geplaatst en werd de arduin voor de vensterbanken geleverd. De aannemer gaat nog een zware dag tegemoet want morgen om 16u30 komt men de ramen opmeten en beneden moet nog overal de arduin geplaatst worden, o.a. aan de garage en de grote raam achteraan het huis.

Hierbij alvast enkele foto's die ik gisteren gemaakt heb met het vooraanzicht, de linkergevel en de achtergevel. Nu wordt ook pas echt goed zichtbaar hoe groot het huis is (zie huis buren...). De bovenverdieping mocht gerust wat kleiner, maar dan zou het 'bunker' concept niet meer toegepast kunnen worden, vandaar dat alles wat ruimer werd genomen.

Veel plezier met het bekijken van de foto's!

vrijdag 25 april 2008

Metselwerk verdieping schiet goed op!





Na een tweetal weken metselen schiet de verdieping al goed op!
Hierbij alvast een kleine impressie.
Jullie kunnen het volgende zien:
- Achtergevel
- Achter -en linkergevel
- Kinderbadkamer
- Badkamer

zaterdag 12 april 2008

Begin metselwerk verdieping




Deze week is de aannemer begonnen met het metselen van de verdieping.
Hierbij alvast enkele foto's!

zondag 6 april 2008

Bijwerken welfselrand


Enkele weken voor zijn schouderoperatie liet mijn pa zich nog eens goed gaan met de slijpschijf. De zijkant van de welfsels aan de rand van de vide werden wat bijgeslepen zodat later de pleisterwerken makkelijker uitgevoerd kunnen worden.

Druklaag verdieping gestort en opmetselen dakrand garage



De druklaag op de welfsels van het gelijkvloers is gestort en er is begonnen met het metselen van de opkant van de garage. Dit gebeurt met binnenblokken van Ytong, de vertrouwde 6cm Eurowall spouwisolatie en vanbuiten de gevelsteen van Vandersanden.

Op de andere foto is het afdak te zien wat ervoor moet zorgen dat bezoekers droog blijven terwijl ze wachten tot de voordeur open gaat bij het typisch Belgische regenweer.

zaterdag 15 maart 2008

Welfsels gelijkvloers geplaatst



Deze week werden de welfsels op het gelijkvloers geplaatst.
Voor de dampkap boven het kookeiland was iets speciaals nodig: de afvoerbuis moest in de druklaag gelegd worden en naar de zijgevel geleid worden. Hiervoor hebben we twee Passe-partout welfsels van Echo achter elkaar geplaatst. Hierin paste netjes de speciale rechthoekige pvc buis van 22x9. Het was wel een dure grap: 310 euro voor 8m rechthoekige pvc buis. Nu maar hopen dat die dampkap ook genoeg debiet heeft!

zaterdag 1 maart 2008

Klaar voor de welfsels


De afgelopen week heeft de aannemer de binnenmuren helemaal afgewerkt. Afgelopen vrijdag hebben we de poutrelle tussen de keuken en de eetkamer geplaatst. Hiermee is het gelijkvloers helemaal klaar. A.s. maandag worden de welfsels opgemeten. We zullen die zelf plaatsen op 10 maart.

Komende week (als het weer een beetje meevalt) wordt de garage gemetst. De welfsels ervan zullen we in een later stadium plaatsen.

Inmiddels ben ik volop bezig met het zoeken naar een geschikte elektricien, sanitair man, stukadoor, etc. Ik verwacht snel de eerste offertes.

Ik vertrek morgenochtend voor een weekje op zakenreis naar Chicago. Volgend weekend volgt een nieuwe update.

zondag 24 februari 2008

En de foto's van deze week...





Deze week werd er niet alleen gemetst, maar werden ook alle betonbalken boven de ramen gegoten. Voor deze tijdsintensieve activiteit kon Ronny weer rekenen op de hulp van mijn pa. Gisteren heb ik samen met pa de bekisting verwijderd zodat de beton goed kan drogen en Ronny de muur verder kan opmetsen komende week.

Wat nieuwe foto's




Vorige week ben ik er niet toe gekomen om wat nieuwe foto's op de site te zetten.
Dat wordt vandaag ruimschoots goed gemaakt met een nieuwe lading foto's van vorige en deze week. Hierbij alvast wat foto's die ik eind vorige week maakte.
Een nieuwigheidje dat je kan vinden is de foto vanuit vogelperspectief. Dit geeft een mooi overzicht van de hele bouw en omgeving.