vrijdag 7 december 2007

Bouwperikelen

Na ons avontuur met de vrachtwagen die de keldermuur ramde zijn we tegen een nieuw obstakel aangelopen. In plaats van de, door de leverancier beloofde, vier dagen droogtijd dat het zou duren om de kelderdichting volledig laten uit te harden heeft het ruim twee weken geduurd vooraleer de dichting uitgehard was. Dit was te wijten aan het feit dat de muren verzadigd waren met water en de nieuwe regenval van de laatste dagen en weken hielp natuurlijk ook niet echt. Door de zware regenval van de voorbije weken is er een bijkomend probleem opgetreden, nl. bepaalde delen van de dichting zijn beginnen afbrokkelen. Dit dient nu eerst hersteld te worden alvorens het garantiebewijs afgeleverd kan worden en de grondwerker de kelder kan aanvullen.
De leverancier deed nog een verdienstelijke poging om dit werk op ons af te schuiven maar ditmaal hebben we het been stijf gehouden en doen we hier zelf niets aan. Voor een dergelijke dure oplossing mag je verwachten dat de kwaliteit van het geleverde werk navenant is! Tot op heden heeft de herstelling nog niet kunnen plaatsvinden owv de onophoudende regenval.

Vandaag dan een nieuwe tegenslag: Na de hevige buien van de voorbije dagen is een deel van de zandwand achteraan de kelder ingestort. We dienen dit nu volledig terug uit te graven zodat de herstelling op die plaatsen toch uitgevoerd kan worden zodra het eens niet regent.

We hopen dat het volgende week beter weer is zodat de herstelling kan plaats vinden, de kelder aangevuld kan worden en er ruimte is om de bouwmaterialen te laten leveren.

Ik hou jullie op de hoogte!

zondag 25 november 2007

Kelder klaar



De kelder is eindelijk klaar. Eind oktober was het metselwerk voltooid zodat begin november de welfsels geplaatst konden worden. Twee dagen later zou de druklaag dan gestort worden zodat we een weekje later de buitenkant van de kelder dicht konden laten zpuiten.

De plannen werden echter gedwarsboomd toen men bij het plaatsen van de welfsels met de vrachtwagen tegen de keldermuur reed. Gevolg: een honderdtal blokken moesten uitgeslepen en opnieuw ingemetst worden. Hierdoor moest ook de beton en de waterdichting uitgesteld worden. Inmiddels is de keldermuur hersteld, werd de druklaag gestort en ruim een week geleden werden de waterdichting aan de buitenkant van de kelder aangebracht. Komende week volgt er een keuring van de waterdichting waarna ik het garantiebewijs krijg en de droogzuiging eindelijk verwijderd kan worden en de kelder aangevuld. Binnen een Z tot 3 weken kan dan (hopelijk) de aannemer aan de slag. Mits een zachte winter kan de ruwbouw dan snel opschieten.

Hiernaast alvast een foto van de huidige status.
Tot binnenkort!

zondag 14 oktober 2007

Einde in zicht


Het is alweer een tijdje geleden dat jullie iets nieuws konden vernemen op de site.
Na het verlopen van onze vakantiedagen is het bouwtempo aanzienlijk afgenomen doordat we vnl enkel in het weekend kunnen doorwerken.
We zijn inmiddels volop bezig met het metsen van de binnenmuren. De allerlaatste muren worden deze week gemetst zodat we hopelijk volgend weekend de buitenkant kunnen dichtmetsen.

Hiernaast een foto van de toestand een tweetal weken geleden.

Eens het metselwerk voltooid kunnen de welfsels opgemeten worden en enkele dagen later geplaatst worden. Voor zij die graag een handje willen komen toesteken is er nog voldoende te doen: verwijderen bekisting, opvoegen buitenkant, onderste voeg met Waterplug dicht voegen en grond rondom de kuip wat verder afsteken zodat er voldoende ruimte is om de wand professioneel te laten dichtspuiten tegen het water.

zondag 5 augustus 2007

Bijna halfweg!



Inmiddels hebben we er reeds 2.5 week metselen op zitten.
Hier zien jullie de toestand van afgelopen maandag.
Vandaag zitten we bijna halverwege: De zesde rij van de binnenmuur werd vandaag afgewerkt. Morgen metselen we de volledige buitenmuur voor de zesde rij.
In totaal zal de kelder 2m45 hoog worden (12 blokken) met onder de garage een 'kruip' kelder van 1m85 hoog. Voor dat deel zitten we dus op drie rijen van het einde.

Hopelijk regent het volgende week niet teveel zodat we volgend weekend 8-9 rijen gedaan hebben.

Later deze week volgt een nieuwe update...

dinsdag 10 juli 2007

Vloer perfect gepolierd!


De weermannen van VTM hadden het gelukkig bij het verkeerde eind! Tot kwart over twee heeft het geen druppel geregend. Net voldoende tijd om de vloer voldoende te bewerken zodat regen geen schade meer kon berokkenen.

Hoewel de beton pas voor 7u deze ochtend voorzien was, was de polierder om 6u15 reeds present. Ook de splinternieuwe pompwagen van Paesen was om 6u45 reeds geïnstalleerd. Op de beton was het echter wel wat wachten. De eerste vrachtwagens waren netjes op tijd, maar doordat de andere vrachtwagens op zich lieten wachten viel onze pomp tweemaal zonder beton. Om 9u50 was de laatste beton gestort. Niet minder dan 60m³ beton zou ervoor moeten zorgen dat mijn huis een onverzettelijke burcht wordt.

Na enkele uren (half een) was de beton voldoende droog om het polieren aan te vatten. Tegen de tijd dat de eerste onheilswolken boven ons opdoemden was de vloer al grondig aangepakt door de twee polierders van dienst. Zelfs een stevig onweer om 15u kon geen roet meer in het eten gooien.

Om zes uur mocht het resultaat gezien worden. De vloer is perfect afgewerkt!
Wie een echte vakman zoekt om zijn vloerplaat te polieren dan ik absoluut Guillaume Henkens aanbevelen! Een echte perfectionist die niet vertrekt alvorens de vloer perfect naar zijn wens is afgewerkt!

maandag 9 juli 2007

Als de weergoden maar mee willen!

Vanavond telefoon gekregen van de man die mijn keldervloer morgenvroeg komt polieren.
Het weerbericht voorspelt weinig goeds. Terwijl VRT het houdt op een droge ochtend en buien in de namiddag belooft VTM een dag vol regen. In dat geval mag ik een mooi gepolierde vloer wel vergeten.

Ik beslis het erop te wagen en de afspraak gewoon door te laten gaan. De polierder vertrekt vrijdag immers op vakantie en ik zie het niet zitten om 4 weken te wachten om mijn kelderplaat te storten.

Laat ons hopen dat we wat meeval hebben met het weer!

Laat de beton maar komen!


Voor het plaatsen van de wapeningsnetten konden we gelukkig op de hulp van enkele goede vrienden rekenen. Gert, Rodney, mama en papa een dikke merci voor de vele uren noeste arbeid! We bleken uiteindelijk 6 netten meer nodig te hebben dan in de offerte die door Paesen werd uitgerekend. Mijn veiligheidsmarge van 2 extra netten bleek onvoldoende. Gelukkig was de leverservice van Paesen uitstekend: De netten die ik maandagochtend (begin bouwverlof!) om 8u in Peer ging bestellen lagen om 9u reeds op de werf! De extra netten werden vanavond nog even snel door ons gelegd zodat we tijdig klaar zijn voor de beton die morgen komt.

zaterdag 7 juli 2007

Aardingslus


De aardingslus wordt volgens de regels van de kunst geplaatst, onder de toekomstige keldermuren op een diepte van zo'n 15-20cm.

donderdag 5 juli 2007

Plaatsen bekisting


Vandaag zijn we begonnen met het plaatsen van de bekisting.
Dinsdag wordt de keldervloer gestort en dus moet het vooruit gaan! Niet enkel de bekisting moet immers geplaatst worden, maar ook de aardingslus en de dubbele wapeningsnetten. De bekisting neem ik samen met mijn vader voor mijn rekening.
Voor de netten zullen we wat extra mankracht kunnen gebruiken!

dinsdag 3 juli 2007

Bouwvergunning afgeleverd!

vandaag heb ik de bouwvergunning officieel ontvangen. Nu kan het echte werk beginnen!

woensdag 20 juni 2007

Plaatsen droogzuiging


Om zeker te zijn dat we geen waterproblemen gaan hebben bij het uitgraven van de kelder hebben we vandaag een droogzuiging laten plaatsen. De voorzieningen hiervoor hadden we al getroffen bij het plaatsen van de grindpalen: De leidingen voor de droogzuiging konden makkelijk gekoppeld worden aan de buizen die in de grindpalen voorzien werden.

maandag 11 juni 2007

Verkavelingswijziging goedgekeurd!

Vandaag bericht gekregen van het gemeentebestuur. De verkavelingswijziging die ik in februari had ingediend is eindelijk goedgekeurd! Nu pas begint men de behandeling van mijn bouwaanvraag (hoewel ik ze in april reeds had ingediend).

zaterdag 2 juni 2007

Plaatsing grindpalen


Bij de afbraak van de bestaande woning troffen we een behoorlijke hoeveelheid water in de ondergrond aan. Verder onderzoek leerde dat er een dikke kleilaag op ongeveer een meter diepte zat. Dit zorgt voor zogenaamd spanningswater: Regenwater dat door de bovenste grondlaag sijpelt maar vervolgens onvoldoende de harde kleilaag kan doordringen.

Om de doorsijpeling te bevorderen (en de voeten in de kelder later droog te kunnen houden!) besloot ik om grindpalen te laten plaatsen. In totaal werden maar liefst 49 boringen gedaan met elk een diepte van 7m en een diameter van 30cm. Deze gaten werden opgevuld met, in totaal, niet minder dan 35 ton grind!

Nu maar hopen dat deze investering en de harde arbeid van mijn vader later een goede beslissing blijkt te zijn!

woensdag 23 mei 2007

Verwijderen teelaarde


Ter voorbereiding van de uitpaling van de woning werd alvast de zwarte grond afgegraven.